Kaatsu
- en sikker og effektiv træningsform.

Kaatsu er en revolutionerende og effektiv træningsform der er relativ ny i Danmark. Det bygger på forskning og resultater igennem mere end 40 år og er i særdeleshed udbredt i Japan og USA.

Kaatsu er, sagt meget simpelt "restricted blood flow" eller på dansk "begrænset blodgennemstrømning". Denne træningsform er ikke at sammenligne med okklusionstræning som i modsætning til Kaatsu lukker af for blodgennemstrømningen.

Hvorfor vælge Kaatsu?

Ved Kaatsu-træning er der ingen begrænsninger i øvelser og alle kan benytte Kaatsu. Ved at begrænse blodgennemstrømning trænes der med mindre kilo end man ser ved alm styrketræning. Belastningen er blot 20% af ens max vægt og er derfor ikke belastende for kroppen og musklerne på samme måde. Dog er effekten ligeså stor og i mange tilfælde bedre end ved alm styrketræning. Derfor er Kaatsu ideelt til:


- Genoptræning: Har du feks en knæskade vil det være muligt at benytte Kaatsu da belastningen er meget lav og skånsom for knæet. Da man begrænser blodgennemstrømning  og dermed "snyder" hjernen til at tro der trænes med stor belastning vil væksthormoner dannes og have en gavnlig effekt på musklerne, knoglerne og vævet omkring knæet og i resten af kroppen. Overordnet set accelererer Kaatsu-træning din skadeshealing markant uanset hvor på kroppen.


- Hurtig muskelvækst: Ved alm styrketræning trænes der med stor belastning (minimum 60% af ens max) for at nedbryde musklerne og derved skabe muskelvækst (hypertrofi). Dette betyder at kroppen skal have pauser for at kunne restituere og er utrolig hårdt for kroppen. Ved Kaatsu-træning nedbrydes muskelcellerne ikke og man kan derfor træne med en høj frekvens uden at opleve DOMS i samme grad som alm styrketræning. Derudover belastes muskler, knogler og væv kun med ca 20% af max vægt og risikoen for skader er minimal.

 

I nogle tilfælde vil man, ved brug af Kaatsu i 3 mdr, se de samme resultater som ved alm styrketræning i 12-18 mdr.


- Forebyggelse af skader: Risikoen for overbelastning eller skader er med Kaatsu minimal da man træner med så lav belastning.


- Tidsbesparende træning: Med Kaatsu-træning kan hele kroppen trænes på omkring 40 min. Dette er sidestillet med tung styrketræning som kan tage 60-120 min.


- Træning af ældre og uerfarne: Grundet den lave belastning vil alle uden tidligere erfaring med træning, have stor gavn af Kaatsu. Især ældre vil kunne se effekten. Ved Kaatsu-træning dannes der fx større og flere kapillærer og forbedre ens evne til at pumpe blod rundt i kroppen og vil direkte have en forbyggende effekt på fremtidige hjertekarsygdomme, blodpropper og forhøjet blodtryk.


- Kræver ikke et nyt og moderne center: Ved Kaatsu-træning kan der trænes med meget lette vægte og sågar også ting fundet i hjemmet. Kropsvægt er i mange tilfælde også nok til at opnå en gavnlig effekt.

Hvordan fungere Kaatsu?

Før træningen påbegyndes, påsættes speciallavede remme på enten arme eller benene. Disse remme er koblet op til en computer for at tilsikre man ikke spænder dem for meget. Formålet med dette er udelukkende at begrænse blodgennemstrømningen og ikke lukke af for blodet. Remmene monteres af en Kaatsu certifceret instruktør.
Efter remmene er korrekt monteret kan man påbegynde styrketræningen.


Overordnet set sker der følgende ved Kaatsu-træning:


- Ved brug af betydelig lettere vægte end normalt sammenholdt med en begrænsning af blodgennemstrømningen skaber man maksimal udmattelse af muskelceller uden at de nedbrydes som man ser i alm styrketræning.


- Grundet den begrænsede blodgennemstrømning "snydes" hjernen og dermed sender nervesystemet signaler om at de arbejdende muskler har behov for hjælp.


- Hjernen reagerer ved at sætte gang i produktionen af væksthormon.


- Væksthormon og anabolske hormoner sendes, via blodbanen, rundt i kroppen ud til de arbejdende muskler. Da de sendes rundt via blodbanen vil de "ikke arbejdende" muskler også have gavn af dette. Det vil sige at man også ser effekt på de muskler der ligger over remmene.


- Reparationen og væksten af muskelcellerne igangsættes. Ift alm styrketræning nedbrydes muskelcellerne ikke og derved vil DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) ikke på samme måde være en faktor.

TILBAGE TIL TOPPEN